Zašto bi u 2017. trebalo da rešite svoje stambeno pitanje?

Obezbediti svoj krov nad glavom za mnoge deluje kao nemoguća misija. Najčešći razog je nedostatak novca za kupovinu stana. Ipak, moglo bi se reći da je upravo 2017, idelana godina za kupovinu nekretnine. Kamatne stope nikada nisu bile ovako niske, kao sada. Uz to, investitori se trude da kupcima ponude sve kvalitetnije stanove, ali i niz drugih povoljnosti. Kompanija Beobest d.o.o. uskoro završava zgradu u nadselju Medaković 3 u ulici Cvetanova ćuprija 32M. Reč je o izuzetno kvalitetnim stanovima, jer se za izgradnju zgrade koriste najsavremeniji materijali s dugogodišnjom garancijom.

Iako su mnogi do sada strepeli i oklevali da kupe stan i na taj način reše svoje stambeno pitanje, čini se da je ovo prava godina da se odluče za kupovinu vlastite nekretnine.

U kompaniji Beobest d.o.o. smatramo da je ovo izuzetno povoljna godina za kupovinu stanova i drugih nekretnina. Kamate nikada nisu bile niže, pa i lica sa manjim primanjima zato mogu da dobiju kredit. Takođe, banke su godinama bile bojažljive, usled kraha nekih velikih svetskih banaka, pa su slabo plasirale sredstva. Sada moraju da povećaju svoje prihode i da daju sredstva na kamatu. Zbog toga stalno poboljšavaju uslove za kredite.

S druge strane, cene stanova su niže nego ikada, a velika konkurencija je dovela do porasta kvaliteta gradnje. Naročito kod nas koji gradimo sa dozvolom, odnosno u skladu sa zakonom. Zakoni su sada toliko detaljni, zahtevaju se mnoge mere koje nužno daju vrlo kvalitetnu gradnju.

Beobest d.o.o. je spreman na sve dogovore sa potencijalnim kupcima

Kao investitori se trudimo da maksimalno izađemo u susret budućim kupcima stanova.

Želimo da naši kupci budu zadovoljni. Trudili smo se da s našim dobavljačima dogovorimo dobre uslove i dobre cene. Potrudili smo se i da sa dobavljačima bele tehnike i proizvođačima kuhinja dogovorimo daleko povoljnije uslove za kupovinu, nego kada građanin kupuje direktno kod njih. Iz tog razloga, nudimo opciju isporuke stana sa ugrađenom kompletnom kuhinjom, na poklon dajemo veš mašine ili mašine za sušenje veša ili gejmere…

Kupovina nekretnine je velika životna odluka i ljudi ulaze u ovu investiciju ne zato što imaju višak novca, već zato što se nalaze u različitim životnim situacijama, koje žele da reše. U svakoj situaciji, mala prilagođavanja zahtevima kupca, mogu značiti mnogo. Zbog toga je kompanija Beobest d.o.o. spremna da se o svemu dogovara sa potencijalnim kupcima stanova.

Kupci stanova treba dobro da prouče ponude svih banaka

Da bi budući vlasnici stanova koje zida kompaija Beobest d.o.o. bili sigurni da su izabrali najpovoljniju banku za podizanje stambenog kredita potrebno je da dobro prouče šta koja banka nudi.

Kada treba da se obavežete, svi vam podilaze i nude. Međutim, čim se ugovor potpiše, svako sitno slovo, ili neki pravilnik banke o tarifama, postaje najbitniji i velike su sankcije ukoliko se ugovor ne poštuje. Zato je vrlo bitno dobro proučiti koje su vaše tačne obaveze, šta ukoliko zakasnite sa nekom ratom, i slično. Beobest d.o.o. još nije zaključio ugovor ni sa jednom bankom o prodaji naših stanova pod povoljnijim uslovima. Ali, verovatno ćemo sa nekim bankama, u narednom periodu, odraditi i taj formalni deo.

Kamate na stambene kredite nikada do sada nisu bile povoljnije. A to je i te kako važno kupcima nekretnina.

Građani se o stambenim kreditima mogu dobro informisati preko sajta na kome je dat pregled banaka i uslova odobravanja stambenih kredita. To je sajt  https://www.kamatica.com/krediti/stambeni-krediti#period_otplate . U tom pregledu, nama u kompaniji Beobest d.o.o. su najprimamljiviji uslovi koje trenutno daje OTP banka.

Kompanija Beobest d.o.o. će u svakom trenutku pomoći kupcima naših stanova. Šta više, sve zahteve banke za dostavljanjem potrebne dokumentacije o objektu ili o nama kao investitorima, izvršićemo u najkraćem roku I dokumentaciju dostaviti banci. Ne znamo tačno koja je to dokumentacija, i pretpostavljamo da se razlikuje od banke do banke, ali verujemo da će svakako tražiti odobrenje za izgradnju, prijavu radova, ugovor sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i slično.

Bolje je otplaćivati sopstveni stan, nego plaćati drugome kiriju

I dok je pre samo nekoliko godina rata za stambeni kredit bila i do tri puta veća od kirije koju su plaćali podstanari, sa sadašnjim uslovima kreditiranja, ona je čak i niža od stanarine.

Primera radi, stan od 32 m2 košta oko 35.000 evra, na prvom spratu. Za kupovinu tog stana, kupac može da odabere veće ili manje učešće. Veliki broj banaka traži učešće od 20 %, dok OTP ne traži, već traži samo pokriće osnovnih troškova odobravanja kredita, a ti troškovi iznose oko 1.100 EUR. Ako kupac traži kredit na 10 godina, onda je rata oko 320 evra. Ako je rok otplate 15 godina, rata je oko 230 evra. Za stambeni kredit sa rokom otplate od 20 godina, rata je oko 180 evra. Istovremeno, kirija za ovakav stan, u ovom kraju se kreće od 150-200 evra, tako da je račun jasan zašto bi u 2017. trebalo nabaviti sopstvenu nekretninu.

Kupci, kojima će stan u zgradi u naselju Medaković 3, u ulici Cvetanova ćuprija 32M biti prva nekretnina mogu da računaju da će dobiti povraćaj PDV-a u skladu sa propisima koji važe u Republici Srbiji.