Istorijat preduzeća

Od osnivanja davne 1992 godine do danas, preduzeće „Beobest“ d.o.o, bavi se proizvodnjom u građevinarstvu, i trgovinom srodnim materijalima.

Osnovna delatnost preduzeća doskora je bila proizvodnja boja i lakova na vodenoj bazi, a u poslednje vreme, pretežna delatnost preduzeća nije izgradnja sopstvenih nekretnina (iako se i time bavi), već razvoj projekata o nekretninama, s obzirom na činjenicu da preduzeće već godinama priprema izgradnju prodajno-poslovno-stambenog centra površine oko 30.000 m2 u naselju Medaković 3, u Beogradu, na građevinskom zemljištu koje su u vlasništvu preduzeća „Beobest“ d.o.o.

Danas, nakon više od 20 godina od kada je preduzeće otpočelo sa radom u industriji boja i lakova, direktor preduzeća na pitanje odkud žene u ovoj proizvodnji, odgovara da je za to zaslužna porodična istorija i genetika, i da je to osnovni razlog što je ovaj posao radila, a i danas radi, sa velikom ljubavlju i uživanjem u radu.

Tokom svog rada u proizvodnji boja i lakova na vodenoj bazi (poludisperzija za zidove, disperzija, fasadnih boja, lepkova za drvo, ton pasti, boja za beton, tonera, podloga…), preduzeće je razvilo sopstvene proizvode jako dobrog kvaliteta, i izuzetnog odnosa cena/kvalitet.

Nakon povlačenja sa prostora Srbije tada najkvalitetnijeg proizvođača na prostorima bivše SFRJ, preduzeća JUB Ljubljana, preduzeće „Beobest“ d.o.o je na zahtev svog velikog kupca, Agrovojvodine – tehnohemije iz Novog Sada, i tadašnjih velikih domaćih distributera boja i lakova (Nimex, ColorCo, Roma company…) razvilo paletu boja za beton izuzetnog kvaliteta (boja za beton „best color“), ton pasti, „best“ tonera, a kasnije, tečnih fasadnih premaza („fasabest“), boja za unutrašnje zidove „bestpol“, koja je imala fantastičnu pokrivnost od čak 12 m2 u jednom premazu.

U proizvodnji lepkova, proizvodi preduzeća „Beobest“ d.o.o, po svom kvalitetu bili su bez premca. Najtraženiji je bio lepak za drvo velike snage Specijal D-11, koji je imao čvrstinu spoja veću nego drvo, pa je pre pucalo drvo, nego mesto gde je izvršeno lepljenje.

Preduzeće „Beobest“ d.o.o je još pre 20 godina, sa svojim lepkom za tapisone „Uzin best“ pobedilo tada moćne srpske društvene fabrike, i na konkursu za dobavljača lepka za tapisone, koji je tada raspisalo preduzeće „Sintelon“ (danas „Tarket“), kao najveći proizvođač tepiha u SFRJ, a i u celoj Istočnoj Evropi. Ovo preduzeće je u vreme raspisivanja konkursa, završavalo izgradnju velike fabrike u Ukrajini, i želelo je da asortiman upotpuni sa lepkom za tapisone.

Lepak preduzeća „Beobest“ d.o.o, bio je tehnološka inovacija vlasnika preduzeća, kao jedini lepak na vodenoj bazi, lepog mirisa, sa čvrstinom i elastičnošću većom nego što to zahteva DIN standard. Pored daleko boljeg kvaliteta, i osobina koje su omogućavale lakši i zdraviji rad, lepak je bio i 5 puta jeftiniji od lepkova svih drugih učesnika konkursa, pa je izazvao toliko čuđenje tehnologa Sintelona, da su isti ispitivali na najneverovatnije načine, u neverici da takav lepak postoji.